Показове практичне заняття з дисципліни «Теорія та методика навчання природничої освітньої галузі у початковій школі» проведене к.пед.н., ст.викладачем кафедри початкової та дошкільної освіти Філімоновою Т.В.

22 листопада 2022 року відповідно до плану проведення відкритих занять викладачів кафедри початкової та дошкільної освіти к.пед.н., ст.викладачем кафедри Філімоновою Т.В. проведено показове практичне заняття з дисципліни «Теорія та методика навчання природничої освітньої галузі у початковій школі» зі студентами 348 групи спеціальності 013 Початкова освіта. Тема заняття «Методика формування дослідницької діяльності молодших школярів».

Мета практичного заняття: підготовка майбутнього вчителя початкової школи до викладання природничої освітньої галузі в інтегрованому курсі «Я досліджую світ» або як окрему навчальну дисципліну «Природознавство», відповідно до Державних стандартів початкової ланки освіти; формування соціальної та професійної компетентності – здатності продуктивно співпрацювати, виконувати різні ролі та функції в колективі, формування світоглядної позиції щодо природи, людини, суспільства; виховання природничої компетентності, світоглядної толерантності.

Під час заняття визначено сутність і зміст понять «дослідницькі уміння», «дослідницька діяльність», розкрито підходи до класифікації дослідницьких умінь у педагогічній теорії та практиці, з’ясовано, що дослід є одним із методів формування в учнів початкової школи дослідницьких умінь, розкрито методику використання методу досліду на предметному уроці, застосовано вправи для розвитку уміння бачити проблеми (автор О. Савенков).

Заняття проведено на високому науково-методичному рівні, з використанням наочності та комп’ютерної техніки, відповідає сучасному рівню розвитку науки,  та характеризується інформативністю. Філімонова Т.В. продемонструвала вміння зацікавити студентів новим матеріалом та зосередити їх увагу на головних положеннях, створити творчу та робочу атмосферу. Проведення змісту практичного заняття було аргументованим, логічним і доступним для сприйняття.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *