«Ми пам’ятаємо! Ніколи знову»: 8 травня відзначаємо День пам’яті та примирення (координатор к.пед.н., ст.викл. Філімонова Т.В.)

День пам’яті і примирення присвячений перемозі над нацизмом, а також вшануванню всіх його жертв.

У понеділок, 8 травня, Україна разом Європою та США відзначила День пам’яті та примирення. Він присвячений загиблим у Другій світовій війні. Близько 8-10 мільйонів українців загинули у війні 1939-1945 року.

З нагоди вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму к.пед.н., ст.викл. кафедри початкової та дошкільної освіти Філімоновою Т.В. спільно зі студентами 1-го курсу спеціальності 013 Початкова освіта проведено виховний захід «Ми пам’ятаємо! Ніколи знову».

«Пам’ять» означає, що ми пам’ятаємо всіх військових і цивільних жертв цієї війни, а «примирення» — що країни Європи уклали мир після війни.

Українцям сьогодні знову доводиться проливати свою кров та боронити світ від ворога, який живе за звичаями нацизму.

Символом цього дня є червоний мак. Він був знаком пам’яті полеглих під час Першої світової війни, а потім — жертв усіх війн та конфліктів з 1914 року.

Уперше цей символ використав канадський військовий лікар Джон Мак-Крей. Він написав вірш У полях Фландрії, який починається словами:

У полі Фландрії поміж хрестами

Гойдає вітер мак рядами,

Щоб знали місце, де ми є…

Після цього вірш розповсюдився поміж військових. А викладачка університету Джорджії Моїна Майкл вирішила використовувати червоний мак як символ пам’яті. Вона завжди носила квітку, щоб пам’ятати про загиблих.

Друга світова війна 1939–1945 років стала найбільшою трагедією загальносвітового масштабу у ХХ ст. Забравши десятки мільйонів життів, зламавши долі сотням мільйонів людей, зруйнувавши вщент цілі міста й навіть країни, вона проклала свій кривавий шлях також і Україною. Про неї слід пам’ятати, бо війна не повинна повторюватися. Ніколи знову!

На жаль, нині це гасло не спрацювало.Вкотре. Знову.

Українське і світове «Ніколи знову!» не зупинило російських агресорів з їхнім «Можем повторить». І росіяни повторюють. А українці зупиняють. Росіяни прагнуть зруйнувати мир і славлять війну. Українці нищать війну і боронять мир. Щоб зупинити російське «можем повторить». Щоб перемогло українське і загальносвітове — «Ніколи знову!».

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *