ВОНИ ДОЛЮ ОБРАЛИ СОБІ САМІ

Війна торкнулась кожного… Але життя продовжується! Треба жити, працювати, допомагати, планувати, мріяти… . Тому, навіть у такий час, попри все, викладачі кафедри початкової та дошкільної освіти здійснюють освітню та волонтерську  діяльність під керівництвом завідувачки кафедри – Якименко Світлани Іванівни, доктора педагогічних наук, професора, лауреата Державної премії в галузі освіти.
 
Другий рік поспіль навчальний рік розпочинаємо в період повномасштабної війни, яку розв’язала росія. Великих зусиль коштує згуртувати колектив та студентів в умовах воєнного стану, не залишитися байдужими до потреб інших.
Таких випробувань у нас ще не було … . Деякі співробітники кафедри від початку агресії не залишали місця постійного проживання (перебували у межах Миколаєва та околицях міста); деякі вимушено покинули місто. Однак незалежно від місця перебування, кожен із них здійснив свій маленький внесок до спільної перемоги над ворогом.  
Завідувачка кафедри Світлана Іванівна Якименко весь час майже щоденно знаходилася в межах університету, навіть у найгостріші періоди  війни. Вона з перших днів війни перебувала в епіцентрі освітнього фронту, вдавалася до всіх можливих заходів щодо захисту університету.  2022 рік – час шалених ударів і влучань у Миколаєві. Саме в цей складний момент професорка виконувала обов’язки як завідувача кафедри початкової та дошкільної освіти, так і обов’язки декана факультету.
Заслуговує на увагу те, що попри важку воєнну ситуацію, численні обстріли Світлана Іванівна перебувала на робочому місці впродовж навчального семестру та в період відпустки. Не викликає сумнівів, що час був страшним та важким для всіх. Певна частина колег була вимушена покинути країну та від’їхати за кордон або переселитися на інші території України. У той же час завідувачка завжди підтримувала колег, надавала слушні поради та надихала на подальшу активну діяльність. Світлана Іванівна прийняла виклик з перших днів війни – не впала у відчай, не ховалася, а мужньо, незламно та відчайдушно кинулася рятувати рідну Alma-mater.
 
Порятунок університету став справою її життя, метою та невідкладним завданням. Світлана Іванівна написала численну кількість листів із запитом до влади та провладних установ, міжнародних організацій та відомств.  Увесь цей час вона просила, благала, допомагала, дякувала, рятувала і берегла…  . Вчена вклала власні кошти та матеріальні ресурси у відновлення університету.
15 липня 2022 року російська ракета влучила в корпус № 1. Як наслідок – зруйновано частину будівлі, завали … . У такій ситуації Світлана Іванівна вдалася до активних дій. Варто наголосити, що той пласт роботи, який можливо, було виконано власними зусиллями. Сформовано команду, організовано роботи щодо переміщення навчально-методичного обладнання з деканату та кафедр (які перебували в аварійному стані) до інших аудиторій.
На жаль, не видалося можливим організувати роботи щодо розбору завалів на 3 та 4 поверхах. Адже саме тут містяться результати професійної діяльності викладачів кафедри, якою керує професор С. Якименко.
У цей складний період, як ніколи, члени кафедри початкової та дошкільної освіти педагогічного факультету Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського об’єдналася в єдине ціле на підтримку університету, спеціальності, на допомогу країні. Щодня викладачі знаходять сили працювати, підтримувати, консультувати, спрямовувати на подальшу роботу. Відпрацьовано механізм передачі знань студентам, які задіяні в територіальній обороні, які не мають технічної можливості брати участь наживо у відеоконференціях через низьку якість інтернету, мобільного зв’язку. З такими студентами працюють індивідуально, асинхронно.
Упродовж періоду російської агресії щодо України за ініціативою Світлани Іванівни організовано низку акцій: «Плетемо перемогу разом» (виготовлення маскувальних сіток), «Запали вогонь Перемоги (виготовлення окопних свічок), «Зігрій теплом рідного дому» (шкарпетки для воїнів ЗСУ), «Мед для здоров’я ЗСУ», «Нація, яка читає, – непереможна» (збір книжок для бійців, які знаходяться в шпиталях). Речі та продукти направлено на допомогу ЗСУ та до шпиталів (зокрема, передано до Миколаївського обласного клінічного шпиталю ветеранів війни, в якому перебувають наші захисники).
Також у процесі проведення акцій відбувається виготовлення брелоків-оберегів для військових, розпис розірваних снарядів тощо. У межах кафедри початкової та дошкільної освіти створено волонтерський центр. На майбутнє заплановано: оформити «Стіну пам’яті» (наразі відбувається збір інформації про загиблих); висадити калинову алею на знак пошани за загиблими у війні «Калина пам’яті», створити альбоми пам’яті «Герої не вмирають» та проєкти «Як війна змінила нас» та «Чому я залишився» (про незламних українок та українців).
Зворушливо і піднесено відбуваються майстер-класи для студентів, співробітників університету та всіх, хто бажає взяти участь. На особливу увагу заслуговує унікальний онлайн-проєкт «Вернісаж», метою якого є підтримка емоційно-психологічного стану дітей і дорослих в умовах війни.  
 
Попри війну волонтери кафедри продовжують опікуватися мешканцями Міського геріатричного будинку милосердя імені Святого Миколая: відвідують, спілкуються і вітають із святами різними подарунками. Окрім того, невтомні кафедрали не забувають і про братів наших менших та всіляко підтримують Миколаївський зоопарк: передають тваринам овочі, фрукти, насіння й крупи, м’ясо й очищену воду.
Таким чином, зауважимо, що це лише незначний відсоток того, що здійснено за ініціативи кафедри, яку очолює докторка педагогічних наук, професорка Якименко С. І.
16 червня 2023 року колектив кафедри початкової та дошкільної освіти педагогічного факультету Миколаївського національного університету ім. В. О. Сухомлинського посів ІІІ місце в номінації «Колективне волонтерство» та отримав диплом лауреата конкурсу «Благодійна Миколаївщина – 2022».
Попри війну та пов’язані з цим перешкоди, освітня діяльність кафедри початкової та дошкільної освіти відзначається ефективністю, якістю та творчістю. Студенти спеціальностей 013 Початкова освіта та 012 Дошкільна освіта перебувають на різних територіях країни або навіть за її межами. Однак все ж мають можливість здобувати знання, брати участь у творчих і волонтерських заходах, які  пропонує кафедра.
Життя триває!!! А це – головне! Колектив кафедри намагається тримати стрій, досягати певних результатів, готувати висококваліфікованих спеціалістів.  Маємо впевнену надію на те, що незабаром зустрінемося з нашими студентами в межах університету. Віримо в Перемогу!!!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *