«На рушнику хай доля квітне!» (модератора — к.пе.н., ст.викл. Філімонова Т.В.)

24 травня 2024 року к.пед.н., ст.викладачем кафедри початкової та дошкільної освіти Філімоновою Т.В. спільно зі студентами 2-го курсу спеціальності 013 Початкова освіта проведено захід на тему: «На рушнику хай доля квітне!».

25 травня у світі відзначають День рушника. Це неофіційне свято, що відзначається щороку  прихильниками книжок Дугласа Адамса. У цей день поціновувачі «Путівника Галактикою» носять із собою рушник, який, як відомо є найнеобхіднішою річчю для мандрівника автостопом.

Учасники заходу нагадали ж про значення нашого українського вишитого рушника. Адже рушники — це символ України, відбиття культурної пам’яті народу, в їх узорах збереглися прадавні магічні знаки, образи «дерева життя», символіка червоного кольору.

Рушники є неодмінними атрибутами народного побуту, весільної обрядовості, вони застосовуються як традиційна окраса житла. Важливі події в житті народу ніколи не обходилися без рушників.

Мабуть у всьому декоративному мистецтві немає іншої такої речі, яка концентрувала б у собі стільки різноманітних символічних значень. У вишивці рушників знайшли відображення орнаменти, пов’язані з образами добра, краси, захисту від усього злого на землі. Орнаменти вишивки рушників — це народна пам’ять про життєдайні сили землі та сонця.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *