Захід, спрямований на підвищення обізнаності громадськості, адвокації захисту прав та включення в суспільство людей із синдромом Дауна (Модератор — к.п.н., доцент Шапочка К.А.))

21 березня 2023 року студенти й викладачі кафедри початкової та дошкільної освіти педагогічного факультету МНУ імені В.О.Сухомлинського провели захід, спрямований на підвищення обізнаності громадськості, адвокації захисту прав та включення в суспільство людей із синдромом Дауна.

Генеральна Асамблея ООН у 2011 році прийняла рішення щороку 21 березня відзначати Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Двадцять перший день третього місяця року був обраний свідомо, це пов’язано з тим, що захворювання являє собою трисомію за 21‑ою хромосомою. 

Синдром Дауна – одне з найпоширеніших генетичних порушень, спричинене наявністю додаткової хромосоми у 21-й парі. Частота народження дітей із синдромом Дауна становить один випадок на 600–800 новонароджених.

Синдром Дауна – це не хвороба. Слово «синдром» означає певний набір ознак чи особливостей, симптомів. Уперше ознаки людей із зазначеним синдромом описав англійський лікар Джон Ліенгтон Даун (Down) у 1866 р. Його ім’я покладено в основу назви – синдром Дауна. Однак лише в 1959 р. французький учений Жером Лежен (Lejeune) з’ясував причину синдрому, яка й обумовлює його особливості.

Однієї надлишкової хромосоми достатньо для того, аби порушити впорядкований розвиток тіла й мозку. Тяжкість проблем у кожної дитини відрізняється. Деякі діти із синдромом Дауна народжуються здоровими й мають лише кілька специфічних характеристик. Іншим потрібна невідкладна медична допомога і ретельне спостереження для подальшого лікування.

Міжнародний день людини з синдромом Дауна ставить перед собою мету привернути увагу суспільства до проблем людей з особливими потребами.

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *