Літературний вечір, присвячений видатній українській поетесі, письменниці, громадській діячки  Ліні Костенко (куратор к.п.н., доцент Шапочка К.А.)

19.03.2024 року 218 група спеціальності 012 Дошкільна освіта (куратор к.п.н., доцент Шапочка К.А.) зустрілась в форматі онлайн для проведення літературного вечора, присвяченого видатній українській поетесі, письменниці, громадській діячки  Ліні Костенко, яка 19 березня святкує свій день народження.

Ліна Костенко відома своєю обширною творчістю, в якій представлені вірші, поезії, есе, романи та поеми.

На літературному вечорі лунали вірші на такі теми, як Україна, війна та кохання.

Ліна Костенко написала багато віршів про Україну через свою глибоку патріотичну прив’язаність до Батьківщини та силування українського національного ідентичного духу. Ліни Костенко твори віддзеркалюють історію, культуру та незалежність України, вдихаючи в них живу душу та поетичний вираз. “Усе моє, все зветься Україна” — у цьому вірші Костенко виражає свою глибоку прив’язаність до батьківщини та української культури.

Війна з росією змінила життя кожного із нас. Це безкінечне кровопролиття змінило також тематику віршів Ліни Костенко, оскільки вона була свідком та учасником жахливих подій, які стали важливою частиною історії її Батьківщини.

Поезія Ліни Костенко про війну віддзеркалює страждання та біль, а також висловлює солідарність з українським народом у боротьбі за свободу та незалежність. “І жах, і кров, і смерть, і відчай” — це пророчий вірш 2015 року про сірого чоловіка, який “накоїв чорної біди”.

  • “Тепер у нас Мадонна Бомбосховищ” — про те, як сильно може змінитись життя звичайних людей через те, що комусь “хотілось хліба і видовищ”..
  • “Війна малює кров’ю акварелі” — вірш було написано у квітні 2022 року, коли почали з’являтись перші фото і відео зі спустошених розтрощених містечок Київської області після окупації російськими військами.

Звісно поетеса подарувала нам багато віршів про кохання, оскільки ця тема є однією з найважливіших і універсальних у поезії. Кохання завжди викликає глибокі почуття та емоції у Ліни Костенко, і відображення цих емоцій у поезії допомагає зрозуміти та виразити їх. Українська поетеса вміє майстерно висловлювати різні аспекти кохання, від радості та щастя до болю та розчарування, роблячи її твори дуже близькими до читачів. “Очима ти сказав мені: люблю” — про те, що життя не стоїть на місці і всі ми змінюємося. Поезії: “Крила” ; “Життя іде, і все без коректур…”; “Послухаю цей дощ. Підкрався і шумить…”; “Розкажу тобі думку таємну…”; “Світлий сонет”; “Чекаю дня, коли тобі скажу…” та багато інших.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *