В рамках ХV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Наука. Студентство. Сучасність. Незламність поступу української молоді» відбулось засідання Секція №1 «ІДЕЇ ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО В КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ»

17.05.2024 року в рамках ХV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Наука. Студентство. Сучасність. Незламність поступу української молоді» відбулось засідання Секція №1 «ІДЕЇ ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО В КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ» Модераторкою секції виступила Шапочка Катерина Анатоліївна, кандидатка педагогічних наук, доцента, доцента кафедри початкової та дошкільної освіти Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського; секретаркою — Мовчан Ольга Віталіївна, здобувачка третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського, викладачка кафедри початкової та дошкільної освіти Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського.

В ході роботи наголошувалося, що Концепція Нової української школи акцентує на ідеї впровадженні особистісно-орієнтованої моделі освіти, заснованої на ідеології дитино центризму. Пріоритетного значення в розбудові Нової української школи набуває завдання формувати в учнів систему загальнолюдських цінностей – морально-етичних (гідність, чесність, справедливість, турбота, повага до життя, повага до себе та інших людей) та соціально-політичних (свобода, демократія, культурне різноманіття, повага до рідної мови і культури, патріотизм, шанобливе ставлення до довкілля, повага до закону, солідарність, відповідальність). У центрі освіти має перебувати виховання в учнів відповідальності за себе, за добробут нашої країни.

Особливо хочемо відмітити доповіді «Психологічний портрет сучасного вчителя історії в ідеях В.О. Сухомлинського » Деребальт Олександр, здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 014.03 Історія педагогічного факультету Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського та «Ознаки сучасного вчителя історії:  від гармонійної Я-концепції до вигорання» Богданов Олександр, здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 032 Історія та археологія педагогічного факультету Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського науковий керівник: Михальченко Наталія Вячеславівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри початкової та дошкільної освіти, педагогічний факультет, Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського, м. Миколаїв.

Крім того, було представлено роботу науково-дослідного центру розвитку ідей Василя Сухомлинського, утвореного в складі факультету дошкільної та початкової освіти у 2018 році, серед основних завдань якого є науково-методичне забезпечення вивчення та популяризації педагогічної спадщини В.О. Сухомлинського в системі вищої, середньої, початкової та дошкільної освіти.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *